Zupy rybne są znane i lubiane na całym świecie oraz przyrządzane we
wszystkich kuchniach świata. Japończycy rybną zupę misoshiru wzbogacają
warzywami i wodorostami, a klarowną suimono doprawiają sake. Francuzi i
mieszkańcy regionu śródziemnomorskiego mają słynną bouillabaisse z dodatkiem
langust, krabów, skórki pomarańczowej i szafranu. Tajowie przyrządzają ostrą
rybną zupę Tom yum z krewetkami, grzybami i trawą cytrynową, a Rosjanie -
zawiesistą uchę z ryb słodkowodnych z dodatkiem warzyw oraz zupę szczi - na
wywarze rybnym z dodatkiem kapusty, zaprawianą śmietaną. Węgrzy słyną z
pikantnej i czerwonej od papryki zupy hálaszlé. W Polsce najpopularniejsza jest
taka gotowana na włoszczyźnie oraz głowach i fragmentach ryb. Podaje się ją z
ugotowanymi w niej kawałkami mięsa ryb lub pulpecikami rybnymi, ziemniakami lub
kluskami.
Szczególną zaletą zup jest to, że mają działanie rozgrzewające (pomijając zupy zimne podawane latem dla ochłodzenia). Ciepła zupa szybciej i lepiej ogrzewa organizm niż drugie danie.
 |
Sake Osuimono - bulion rybny z łososiem i warzywami. |
Szczególnie polecamy naszą zupę rybną Sake osuimono, która przygotowywana
jest na wywarze z warzyw, które nadają jej lekko słodkawy delikatny smak oraz pożywnego
mięsa z łososia na końcu jest doprawiana sake.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz