02.12.2012

Zupy rybne doskonałe na chłodne dni.

Zupy rybne są znane i lubiane na całym świecie oraz przyrządzane we wszystkich kuchniach świata. Japończycy rybną zupę misoshiru wzbogacają warzywami i wodorostami, a klarowną suimono doprawiają sake. Francuzi i mieszkańcy regionu śródziemnomorskiego mają słynną bouillabaisse z dodatkiem langust, krabów, skórki pomarańczowej i szafranu. Tajowie przyrządzają ostrą rybną zupę Tom yum z krewetkami, grzybami i trawą cytrynową, a Rosjanie - zawiesistą uchę z ryb słodkowodnych z dodatkiem warzyw oraz zupę szczi - na wywarze rybnym z dodatkiem kapusty, zaprawianą śmietaną. Węgrzy słyną z pikantnej i czerwonej od papryki zupy hálaszlé. W Polsce najpopularniejsza jest taka gotowana na włoszczyźnie oraz głowach i fragmentach ryb. Podaje się ją z ugotowanymi w niej kawałkami mięsa ryb lub pulpecikami rybnymi, ziemniakami lub kluskami.

Szczególną zaletą zup jest to, że mają działanie rozgrzewające (pomijając zupy zimne podawane latem dla ochłodzenia). Ciepła zupa szybciej i lepiej ogrzewa organizm niż drugie danie.

Sake Osuimono - bulion rybny z łososiem i warzywami.

Szczególnie polecamy naszą zupę rybną Sake osuimono, która przygotowywana jest na wywarze z warzyw, które nadają jej lekko słodkawy delikatny smak oraz pożywnego mięsa z łososia na końcu jest doprawiana sake.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz