17.04.2012

Przystawka Gyutataki w Sushi Zushi.


Jedną z wielu przystawek serwowanych w Sushi Zushi jest Gyutataki.
Przystawka Gyutataki przyrządzana jest z najwyższej, jakości polędwicy wołowej, z jej środkowej części. Polędwica jest obsmażana z każdej strony na mocno rozgrzanym tłuszczu, ale nie za długo, ponieważ w środku musi pozostać surowa. Po obróbce termicznej jest pozostawiona do ostygnięcia a następnie włożona do specjalnej marynaty. Składniki, z których zrobiona jest nasza marynata to sos sojowy, sake, świeżo zmielone ziarnka czarnego pieprzu oraz obsmażone w całości ząbki czosnku. Polędwicę w marynacie pozostawiamy, na co najmniej dobę w lodówce. Mięso przed podaniem kroimy w plastry, które układamy na cienko pokrojonym ogórku. Dodajemy starty imbir, rzepę i obsypujemy pokrojonym szczypiorem. 

Przystawka Gyutataki w Sushi Zushi
Przystawkę z kuchni japońskiej Gyutataki można porównać do włoskiego Carpaccio.

Do Gyutataki polecamy herbatę czerwoną Pu-erh lub czerwone wino Valdivieso Cabernet Sauvignon Reserve.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz