22.03.2012

Przywitanie wiosny w kraju kwitnącej wiśni

Japończycy witają wiosnę aż dwa razy. Po raz pierwszy w czasie wigilii wiosennej równonocy, która zgodnie z kalendarzem lunarnym przypada dokładnie 3 lutego. Wtedy tradycyjnie odbywa się ceremonia polegająca na oczyszczeniu domostwa, podczas której mieszkańcy Japonii rzucają ziarnami fasoli i wypowiadają formułę „fuku-wa uchi, oni-wa soto”, co znaczy „niech szczęście zawita w dom, a zło odejdzie precz”. Kolejny raz Japończycy witają wiosnę 20 lub 21 marca (w zależności od kalendarza solarnego). Ten dzień jest również świętem państwowym w całej Japonii. Japończycy wybierają się wówczas za miasto, aby podziwiać budzącą się do życia przyrodę. 


  Podczas przywitania wiosny Japończycy jedzą Ehuo maki. Ehuo maki przygotowuje się bardzo podobnie jak klasyczne sushi-maki, z tą różnicą, że się ich nie kroi. Długi rulon zawierający pyszne warzywa, ryby i ryż, zawinięte w nori, spożywa się niczym amerykańskiego hot-doga J.  Euho maki przypomina zwyk³y sushi-roll, ale istniej¹ trzy podstawowe ró¿nice pomiêdzy tymi dwoma daniami.  
  •  Euho maki musi zawierać 7 składników, (bo 7 to szczęśliwa liczba) 
  •  Euho maki nie można ciąć, (bo może to zmniejszyć szczęście) 
  •  Euho maki trzeba jeść patrząc w szczęśliwym kierunku, który zmienia się, co roku. 
  •  Euho maki należy spożywać w całkowitej ciszy
Wbrew pozorom zjedzenie całego Euho maki w ciszy nie jest takie proste i często zdarzają się przypadki zadławień :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz