Dokładne pochodzenie pałeczek do ryżu jest nieznane, ale na pewno wiadomo że były używane za czasów dynastii Shang, czyli około 1700-1100 lat przed naszą erą. Ich rosnąca przez wieki popularność wpłynęła z pewnością na styl kuchni chińskiej – drobno posiekane warzywa i mięso, która łatwo jeść właśnie przy pomocy pałeczek. W porównaniu – klasyczny nóż i widelec, zdobyły popularność dopiero w XVI wieku. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, ale występują różne rodzaje pałeczek do ryżu. Dwa najważniejsze – japońskie i chińskie, można od siebie łatwo odróżnić:
- Chińskie pałeczki wykonane są z nielakierowanego drzewa bambusa
- Japońskie pałeczki wykonane są z lakierowanego drzewa bambusa
- Chińskie pałeczki dla dorosłych mierzą zazwyczaj 10,5 cala
- Pałeczki japońskie mierzą 9 cali
- Chińskie pałeczki są tępo zakończone
- Japońskie pałeczki zakończone są szpicem
![]() |
Pałeczki chińskie |
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza