11.03.2012

Pałeczki do ryżu

Dokładne pochodzenie pałeczek do ryżu jest nieznane, ale na pewno wiadomo że były używane za czasów dynastii Shang, czyli około 1700-1100 lat przed naszą erą. Ich rosnąca przez wieki popularność wpłynęła z pewnością na styl kuchni chińskiej – drobno posiekane warzywa i mięso, która łatwo jeść właśnie przy pomocy pałeczek. W porównaniu – klasyczny nóż i widelec, zdobyły popularność dopiero w XVI wieku. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, ale występują różne rodzaje pałeczek do ryżu. Dwa najważniejsze – japońskie i chińskie, można od siebie łatwo odróżnić: 
    Pałeczki chińskie
  • Chińskie pałeczki wykonane są z nielakierowanego drzewa bambusa
  • Japońskie pałeczki wykonane są z lakierowanego drzewa bambusa 
  • Chińskie pałeczki dla dorosłych mierzą zazwyczaj 10,5 cala 
  • Pałeczki japońskie mierzą 9 cali 
  • Chińskie pałeczki są tępo zakończone 
  • Japońskie pałeczki zakończone są szpicem
Pałeczki japońskie
Pałeczki cieszą się dużym powodzeniem również w krajach nie-azjatyckich. Czemu nie? W końcu, jeśli potrafisz zjeść przy pomocy pałeczek ryż, na pewno poradzisz sobie z każdą inną potrawą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz