19.01.2012

Daifuku


 Daifuku mochi to coś pośredniego między kluskami a ciastkami, w dużym uproszczeniu można powiedzieć, że przypominają polskie knedle. Daifuku przyrządzane są z kleistego ryżu, który po rozgotowaniu i rozgnieceniu formowany jest w niewielkie kulki, które w kolejnym etapie nadziewane są słodką pastą anko. Natomiast anko przygotowuje się z ugotowanej i posłodzonej fasoli azuki. Daifuku jest w Japonii popularną przekąską i występuje w niezliczonej ilości wersji, między innymi z przyprawą yomogi, truskawkami, a nawet w formie lodów. Pierwotnie nazwa daifuku mochi tłumaczona była jako „ciastko ryżowe z wielkim brzuchem”, jednak ponieważ słowo „fuku” w wymowie oznacza jednocześnie brzuch, jak i szczęście, tłumaczenie zmieniono na „ciastko wielkiego szczęścia”. 
Dziękujemy poradni dietetycznej Halsa za przygotowanie materiału.www.halsa.pl 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz