13.12.2011

UDON

Produkty bez których trudno sobie wyobrazić japońską kuchnię to nie tylko ryż i ryby, ale także makarony. Prawdopodobnie najbardziej znany i popularny jest udon – tradycyjny, japoński, gruby, pszenny makaron stosowany w niezliczonej ilości potraw. Najczęściej możemy go znaleźć w zupach takich jak kake udon (bulion dashi z makaronem udon) czy houtou udon (zupa miso z makaronem udon i warzywami), a także potrawach przypominających włoskie spaghetti, takich jak udon-suki (odmiana sukiyaki – potrawy z smażonych razem różnych warzyw i mięs) czy nabeyaki udon (udon z sosem i warzywami). Jedną z najciekawszych potraw z makaronem udon jest ninja udon – zupa z udon i ukrytymi (jak ninja) w makaronie kawałkami mięsa.

Dziękujemy poradni dietetycznej Halsa za przygotowanie materiału.www.halsa.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz