25.10.2011

Teppanyaki


Teppanyaki to dania przygotowywane na specjalnej metalowej płycie tuż przed klientami. W restauracjach specjalizujących się w teppanyaki klienci po wejściu otrzymują fartuszek, który chroni przed pobrudzeniem ubrania podczas przyrządzania potrawy. Gdy już sobie zażyczymy co byśmy chcieli zjeść (a wybór jest olbrzymi, od owoców morza, przez warzywa i makarony, po całe potrawy takie jak okonomiyaki) siadamy przed kucharzem, który na naszych oczach przygotowuje danie. W międzyczasie możemy z nim miło pogawędzić. Teppanyaki podobnie jak sushi i sashimi spodobało się cudzoziemcom, dlatego dziś w USA, a także wielu europejskich krajach możemy znaleźć restauracje serwujące dania w ten sposób. 

Dziękujemy poradni dietetycznej Halsa za przygotowanie materiału. www.halsa.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz