01.09.2011

Okonomiyaki


Słowo „okonomiyaki” można przetłumaczyć jako „smażone to, co lubisz”. Jest to bardzo prosta potrawa, wywodząca się z okolic Hiroszimy, skąd rozprzestrzeniła się na całą Japonię. Okonomiyaki można nazwać czymś w rodzaju naleśnika lub omletu, z dodatkiem różnych składników, począwszy od warzyw, przez różne rodzaje mięsa i ryb, po mochi i kimchi a nawet żółty ser. Z wierzchu okonomiyaki dekorowane jest majonezem, katsuobushi lub wodorostami aonori. W Japonii istnieją restauracje specjalizujące się w okonomiyaki, gdzie klienci mogą samodzielnie przygotować sobie okonomiyaki z ulubionych składników. Popularne są też bary szybkiej obsługi, gdzie kucharz przygotowuje potrawę na oczach klientów.


Dziękujemy poradni dietetycznej Halsa za przygotowanie materiału. www.halsa.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz