04.08.2011

Wakame



Wprawdzie polska nazwa wodorostów wakame – undaria pierzastodzielna – nie brzmi zachęcająco, jednak warto przyjrzeć im się dokładniej. Znalazły zastosowanie w wielu tradycyjnych japońskich potrawach, między innymi w słynnej zupie miso. Bywają także spożywane pod postacią sałatek, lub po prostu jako dodatek do tofu i warzyw. Warto podkreślić, że wodorosty wakame są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Są bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy B2, kwasów omega-3, magnezu oraz żelaza. Co więcej, niedawno odkryto, że zawierają fukoksantynę – związek chemiczny z rodziny karotenoidów o unikalnych właściwościach. We wstępnych badaniach ustalono, że sprzyja ona spalaniu tkanki tłuszczowej i ma działanie antycukrzycowe.

Dziękujemy poradni dietetycznej Halsa za przygotowanie materiału. www.halsa.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz