18.08.2011

Tamagoyaki



Tamagoyaki to japoński omlet przyrządzany z jajek, sosu sojowego, bulionu oraz sake, z dodatkiem soli i cukru. Tradycyjna metoda wyrabiania tamagoyaki polega na wielokrotnym rolowaniu na patelni cienkich warstw omletu, tak aby powstał wałeczek o kwadratowym przekroju, który następnie jest krojony w plastry. Tamagoyaki stosowane jest głównie jako wegetariańskie nadzienie sushi maki, do nigiri sushi lub jako dodatek do różnych dań. Przepis na omlet tamagoyaki jest bardzo prosty i nic nie stoi na przeszkodzie, aby samodzielnie przyrządzić go w domu. Istnieje wiele wariantów tradycyjnej receptury, można dodać bulion dashi, ocet ryżowy, mirin lub nawet owoce i bitą śmietanę w wersji „na słodko”.

Dziękujemy poradni dietetycznej Halsa za przygotowanie materiału. www.halsa.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz