11.08.2011
Shiso
Shiso jest jedną z popularniejszych japońskich przypraw. Otrzymywane jest ono z liści, kwiatów i pąków Pachnotki Zwyczajnej. Co ciekawe Pachnotka Zwyczajna występuje również w Polsce. Roślina ta w Polsce jest uprawiana ze względu na swoje walory estetyczne i mało kto zdaje sobie sprawę, iż w Japonii stanowi podstawę popularnej przyprawy. Shiso ma unikalny aromat, który można określić jako pośredni między bazylią a miętą. W kuchnii japońskiej Shiso stosowane jest jako dodatek do tempury, saskimi i sałatek, natomiast jego czerwona odmiana używana jest do barwienia umeboshi. Co warte podkreślenia, nasiona Pachnotki Zwyczajnej znalazły zastosowanie w medycynie naturalnej, są bowiem bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i zawierają substancje o działaniu przeciwalergicznym i przeciwzapalnym.
Dziękujemy poradni dietetycznej Halsa za przygotowanie materiału. www.halsa.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza