14.07.2011

Soba



Soba to po prostu makaron z mąki gryczanej.
Podawany jest zarówno na ciepło jak i na zimno, z różnymi dodatkami lub w zupach. Nie sposób zliczyć wszystkie tradycyjne japońskie potrawy w których możemy go znaleźć. Dużą zaletą makaronu soba są jego wysokie wartości odżywcze. Zawiera on pełnowartościowe białko oraz znaczne ilości witamin z grupy B, żelaza, magnezu i błonnika. W epoce Edo odkryto, że osoby które częściej jadły soba, rzadziej zapadały na chorobę beri beri. Chorobę tę wywołuje niedobór witaminy B1, która jest nieobecna w białym ryżu, a więc zabezpieczeni przed nią byli tylko ci, którzy mogli sobie pozwolić na jedzenie soba.

Dziękujemy Poradni Dietetycznej HALSA za opracowanie artykułu. www.halsa.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz