07.07.2011

Onigiri



Onigiri to przekąska przygotowywana z ryżu uformowanego w kształt kulki lub stożka od wielu wieków ciesząca się dużą popularnością w Japonii. Z zewnątrz onigiri często jest owinijane liśćmi wodorostów nori, natomiast wnętrze wypełniane jest rozmaitymi dodatkami. Zwykle są to: umeboshi (marynowane śliwki japońskie), tarako (ikra mintaja), wodorosty kombu lub solony łosoś. Dodatki te, wzbogacają smak i wartości odżywcze a przy tym działają konserwująco. Dawniej miało to niemałe znaczenie, ponieważ samuraje zabierali onigiri zawinięte w liście bambusa na długie wyprawy wojenne. Obecnie w Japonii onigiri ciągle jest popularną przekąską szczególnie chętnie zabieraną w podróż.

Dziękujemy Poradni Dietetycznej HALSA za opracowanie artykułu. www.halsa.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz