21.07.2011

Katsuobushi



Katsuobushi to japoński specjał o interesującym wyglądzie otrzymywany z ryby bonito. Proces produkcji polega na kilkukrotnym suszeniu i fermentowaniu przez specjalne gatunki pleśni uprzednio uwędzonych filetów. Podczas tych zabiegów ich waga zmniejsza się o 80% i powstaje niepowtarzalny smak katsuobushi. Tak przetworzone filety tradycyjnie krojone były na cieniutkie plasterki w specjalnie stworzonym do tego celu urządzeniu nazywanym katsuobushi kezuriki. Katsuobushi znalazło zastosowanie w wielu tradycyjnych japońskich potrawach, przede wszystkim jest głównym składnikiem bulionu dashi, który z kolei jest podstawą słynnej zupy miso. Nie tylko ludzie docenili unikalny smak katsuobushi, w japońskich sklepach zoologicznych sprzedawane jest jako przysmak dla kotów.

Dziękujemy poradni dietetycznej Halsa za przygotowanie materiału. www.halsa.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz