28.07.2011

Dashi



To właśnie dashi odpowiada za unikalny smak wielu japońskich potraw. Bez jego dodatku zupa miso smakuje zaledwie jak jej namiastka. Ten tajemniczy składnik, bez którego japońska kuchnia nie mogła by się obyć, to bulion z wodorostów kombu i katsuobushi – płatków z ryby bonito. Dodawany jest między innymi do dań z ryżu, makaronów, gotowanych warzyw, sukiyaki, tamagoyaki i oczywiście wspomnianej już zupy miso. Czasem do przygotowania dashi używa się także grzybów shiitake oraz niboshi – malutkich suszonych sardynek. Występują również wegetariańskie odmiany dashi zawierające tylko kombu i shiitake. Tajemnicą wyjątkowego smaku potraw z dodatkiem dashi może być to, że zawiera ono substancje, które odpowiadają za piąty obok słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego smak – umami.

Dziękujemy poradni dietetycznej Halsa za przygotowanie materiału. www.halsa.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz