30.06.2011

Zupa miso


Najważniejszym składnikiem zupy misoshiru, nazywanej w skrócie zupą miso, jest pasta miso. Istnieje wiele receptur i wariantów jej przygotowywania, ale najczęściej używane składniki to ryż, soja, jęczmień i sól. Po ugotowaniu są one rozdrabniane i mieszane a następnie poddawane fermentacji, która może trwać nawet pół roku. W tym czasie pasta miso nabiera swoich szczególnych właściwości smakowych i zdrowotnych. Porcja zupy miso dostarcza znacznych ilości żelaza, cynku, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin K i B12. Co więcej, dowiedziono, że miso ma działanie przeciwnowotworowe, a także wzmacnia kości i naczynia krwionośne oraz wspiera odporność organizmu. Misoshiru jest najpopularniejszą zupą w Japonii, może to właśnie ona jest sekretem ich długowieczności?


Dziękujemy Poradni Dietetycznej HALSA za opracowanie artykułu. www.halsa.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz