23.06.2011

Umeboshi



Umeboshi to popularna w Japonii przekąska podawana zwykle jako dodatek do zup i dań z ryżem. Są to małe, pomarszczone owoce ume, czyli morele japońskie, o bardzo intensywnym słono-kwaśnym smaku. Otrzymywane są poprzez marynowanie w zalewie umezu a następnie suszenie na słońcu. Ludowa medycyna japońska poleca umeboshi na problemy żołądkowe i infekcje a także jako remedium na przemęczenie, ich skuteczność została potwierdzona przez współczesne badania naukowe. Tradycyjnie dodawane były do wielu potraw, ze względu na swoje działanie konserwujące, które wynika z zawartości związków chemicznych o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Ponadto, zwolennicy makrobiotyki uważają, że umeboshi są pożywieniem o niezwykle silnej kombinacji yin i yang.

Dziękujemy Poradni Dietetycznej HALSA za opracowanie artykułu. www.halsa.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz