28.03.2011

Czy wiedzieliście, że ... Przepękla.


Pod tą zabawnie brzmiącą nazwą kryje się rzadko spotykany u nas owoc z rodziny dyniowatych popularny w kuchniach dalekiego wschodu. Przepękla została uznana 
za najbardziej gorzki owoc świata i stąd też wzięła się jej druga nazwa – gorzki melon.


W Japonii jest ceniona ze względu na swój szczególny smak i prozdrowotne właściwości. Owoce gorzkiego melona bogate w witaminę C i kwas foliowy, są remedium na niestrawność a ponadto wykazano, że mają działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwnowotworowe. Niestety substancje odpowiadające za gorzki smak przepękli w większych dawkach mogą powodować problemy żołądkowe, dlatego nie powinno się spożywać ich w dużych ilościach.

Za przygotowanie opracowania wartości odżywczych naszych dań dziękujemy Poradni Dietetycznej 'hälsa'.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz