10.02.2011

Czy wiedzieliście, że ... Mirin.


Początkowo był w Japonii spożywany jako napój, z czasem jednak przekształcił się w przyprawę. Mirin to wino ryżowe otrzymywane poprzez podwójną fermentację kleistego ryżu przez drożdże i pleśnie a następnie destylację. Zawiera około 15% alkoholu i jest bardzo słodki.

Zwykle stosuje się go jako dodatek do sosów i marynat w celu dodania słodyczy 
i zamaskowania rybnego posmaku niektórych potraw. Jest składnikiem popularnego na całym świecie sosu teriyaki i zupy ochazuke. Z mirinu przyrządza się otoso – ziołowy napój pity przez Japończyków w nowy rok, mający przynieść zdrowie i długowieczność.

Zapraszamy do SushiZushi na maki z pieczonym łososiem i sosem teriyaki!

Za przygotowanie opracowania wartości odżywczych naszych dań dziękujemy Poradni Dietetycznej 'hälsa'.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz