02.12.2010

Shiitake w Sushi Zushi.


Dla wszystkich wielbicieli Shiitake nasza ulubiona poradnia dietetyczna halsa przygotowała krótką ciekawostkę na temat tego grzybka.

Shiitake a inaczej twardziak japoński to gatunek niewielkich grzybów, które w ostatnich latach podbijają świat. Poza relatywnie wysokimi wartościami odżywczymi mogą poszczycić się posiadaniem w swym składzie lentinanu - polisacharydu o działaniu
przeciwnowotworowym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wzmacniającym
odporność. Shiitake mogą być dobrym źródłem selenu – cennego pierwiastka o działaniu przeciwutleniającym a także niezbędnych w diecie witamin z grupy B. Wbrew obiegowej opinii, że grzyby nie zawierają żadnych wartości odżywczych Shiitake mogą śmiało
kandydować do miana eliksiru życia. Od co najmniej tysiąca lat są uprawiane w Japonii i przy niewielkim nakładzie pracy można spróbować samemu hodować je w domu aby częściej korzystać z ich prozdrowotnych właściwości.

Siitake spotkacie w wielu naszych makach. Jeżeli lubicie sporo słodkości ze swoim sushi zapytajcie sushimastera o miseczkę Shiitake. Smacznego! I jak zawsze zapraszamy na Żurawią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz