07.12.2010

Czy wiedzieliście, że ...? Wasabi.

Wasabi, zwane też chrzanem japońskim, z pewnością znane jest wszystkim fanom sushi. Japońska kuchnia nie mogła by się obyć bez tej zielonej, ostrej i intensywnej w smaku pasty o unikalnym aromacie. Swoje walory zawdzięcza ona wysokiej zawartości lotnego związku zapachowego – izotiocyjanianu.

Dowiedziono, że wykazuje on działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwnowotworowe, a co więcej, chroni organizm przed toksynami. Wasabi może być też źródłem witaminy C, magnezu i błonnika. Od dawien dawna było ono stosowane jako uniwersalny lek na zatrucia pokarmowe. Niestety, prawdziwe wasabi jest drogie i formie surowej poza Japonią niedostępne, więc musimy zadowolić się jego udaną imitacją otrzymywaną z europejskiego chrzanu, gorczycy i zielonego barwnika.

Za przygotowanie opracowania wartości odżywczych naszych dań dziękujemy Poradni Dietetycznej 'hälsa'.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz