11.10.2010

Sporty ekstremalne. Ryba Fugu.

Ta kolczasta ryba to jedno z najbardziej kontrowersyjnych dań w Japonii. Fugu zawiera bardzo silną truciznę w dawce, która powoduje śmierć. Substancja toksyczna – tetrodotoksyna występuje w wątrobie, organach płciowych i skórze ryby. Z tego powodu fugu mogą przygotowywać jedynie specjalnie wyszkoleni i wykwalifikowani kucharze. Mięso „zabójczej ryby” ma wbrew pozorom bardzo łagodny, wręcz mdły smak. Dania z fugu serwowane są tylko w najlepszych i najdroższych restauracjach. Pomimo że jej mięso nie wyróżnia się ani smakiem, ani wartością odżywczą, w Japonii uchodzi za rarytas. Być może dlatego że każdorazowe jego spożywanie niesie za sobą ryzyko śmierci. Nie da się zaprzeczyć że potrawy z fugu przeznaczone są dla wybitnych koneserów kuchni japońskiej, którzy dla doznań kulinarnych są w stanie wiele zaryzykować.

Za przygotowanie opracowania wartości odżywczych naszych dań dziękujemy Poradni Dietetycznej 'hälsa'.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz