05.10.2010

Chado rytuał parzenia herbaty.

Chadô (jap. droga herbaty) to japońska tradycja parzenia herbaty. Zieloną sproszkowaną herbatę parzy się w ogrodzie, w pawilonie herbacianym. Powinna towarzyszyć temu cisza i spokój, a osoba zaparzająca herbatę powinna na te kilka chwil oderwać się od otaczającego świata i skupić wyłącznie na wykonywanej czynności. Herbatę po zalaniu wrzątkiem ubija się specjalnym bambusowym przyrządem przypominającym duży pędzel do golenia. Gotowa herbata musi być gęsta i pienista, a pijące ją osoby na znak uznania i zachwytu jej smakiem powinny pić ją „głośno” (siorbanie nie jest uważane w Japonii za brak kultury). Uczestniczący w ceremonii mogą rozmawiać wyłącznie na temat herbaty. Rozmawianie o sprawach codziennych, pracy, czy polityce uważane jest za całkowity brak taktu.

Za przygotowanie opracowania wartości odżywczych naszych dań dziękujemy Poradni Dietetycznej 'hälsa'.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz