27.09.2010

Taiiku no hi. Japoński dzień zdrowia i sportu.

Nie bez powodu kuchnia japońska uchodzi za najzdrowszą na całym świecie. Składa się na to kilka podstawowych czynników. Przede wszystkim Japończycy jedzą mało mięsa i dużo ryb, dostarczając sobie tym samym znacznych ilości zdrowych tłuszczów wielonienasyconych omega 3. Tłuszcze omega 3 działają przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo, usprawniają koncentrację oraz warunkują zachowanie jędrnej i nawilżonej skóry. Drugim czynnikiem wpływającym na długowieczność Japończyków jest regularność spożywania posiłków i jedzenie małych porcji. Taki tryb odżywiania sprawia że odsetek ludzi z nadwagą i otyłością w Japonii jest najniższy. Co więcej obywatele Kraju Kwitnącej Wiśni nadzwyczaj cenią świeżość i jakość żywności. Każda przygotowywana potrawa składa się ze świeżych, małoprzetworzonych produktów, posiadających wysoką wartość odżywczą. Japończycy piją również bardzo duże ilości wysokogatunkowej zielonej herbaty, która pozwala pozbyć się toksyn z organizmu i obfituje w antyoksydanty.
Jeżeli chcemy cieszyć się zdrowiem i zgrabną sylwetką, jak najczęściej delektujmy się potrawami kuchni japońskiej!

Poradnia Dietetyczna halsa docenia zalety kuchni japońskiej dlatego specjalnie dla fanów SushiZushi zorganizowała promocję, każdy kto zapisze się na konsultację dietetyczną do dnia 2 października czyli japońskiego Dnia Zdrowia i Sportu (Taiiku no hi) otrzyma aż 10% rabat na dietę, w której uwzględnione zostaną dania z SushiZushi. 
Warto wspomnieć, iż Poradnia Dietetyczna halsa od dwóch tygodni ma nową siedzibę w samym sercu Warszawy na ul. Mikołaja Kopernika 11/29 bardzo blisko restauracji.

Za przygotowanie opracowania wartości odżywczych naszych dań dziękujemy Poradni Dietetycznej 'hälsa'.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz