07.09.2010

Czy wiedzieliście, że ...

... awokado to południowoamerykański owoc, który w ogóle nie jest słodki, posiada natomiast maślany smak oraz kremową konsystencję. Nie bez powodu większości z nas awokado kojarzy się ze zdrową, wartościową żywnością. Główną zaletą awokado jest duża zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz spora ilość lecytyny, substancji odpowiedzialnej za dobrą pamięć i koncentrację. Awokado to również skarbnica potasu, składnika, który zapobiega powstawaniu nadciśnienia tętniczego oraz chorób układu krążenia. Duża zawartość żelaza i miedzi dba natomiast o czerwone krwinki, zapobiegając niedokrwistości, najczęstszej przyczynie ciągłego zmęczenia i niezdolności do walki ze stresem. Dodatkowo w awokado obecne są bardzo silne antyoksydanty – witamina E oraz glutation dbające o doskonały stan naszej skóry oraz przeciwdziałające starzeniu się całego organizmu. W menu Sushi Zushi znajdziesz wiele pozycji zawierających awokado, między innymi wyśmienity mus z awokado.


Za przygotowanie opracowania wartości odżywczych naszych dań dziękujemy Poradni Dietetycznej 'hälsa'.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz