30.09.2010

Bonito - japoński bekon.


Bonito, a właściwie Katsuobushi to bardzo popularny dodatek w kuchni japońskiej. Są to suszone, płatki wędzonego, fermentowanego tuńczyka, zwane potocznie morskim bekonem. Na bazie płatków bonito przygotowuje się słynny japoński bulion dashi wykorzystywany do przygotowywania większości tradycyjnych, japońskich zup (między innymi słynnego miso). Płatki rybne często również pełnią funkcję dekoracji-posypuje się nimi gotowe dania. Intensywny smak i aromat potraw z dodatkiem Bonito sprawia że są one znacznie bardziej sycące, nawet przy użyciu niewielkiej ilości ryby i słonych przypraw. „Morski bekon” to zdrowy, bardzo lekki i niskokaloryczny dodatek, który tak naprawdę nie ma nic wspólnego z tłustym, niezdrowym i bardzo tuczącym bekonem. Ciekawostką jest, iż Katsuobushi były inspiracją dla tytułu jednego z albumów Johna Lennona „Shaved Fish”

Za przygotowanie opracowania wartości odżywczych naszych dań dziękujemy Poradni Dietetycznej 'hälsa'.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz