30.08.2010

Czy wiedzieliście, że ...

... Bancha to jedna z najpopularniejszych herbat w Japonii. Pochodzi z krzewu Camellia sinensis. Jej listki zbierane są wczesną jesienią lub zimą, dlatego Bancha często nazywana jest „późną herbatą”. Późny czas zbiorów oraz inna metoda obróbki liści herbaty sprawiają, że Bancha zawiera niewiele alkaloidów, garbników, kofeiny i tanin, a więc związków pobudzających. Z tego powodu można ją pić o każdej porze dnia oraz podawać dzieciom. Filiżanka herbaty Bancha świetnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, przyśpiesza metabolizm oraz usprawnia funkcjonowanie wątroby. Bancha w odróżnieniu od innych herbat ma odczyn zasadowy, działa alkalizująco oraz neutralizuje kwasy żołądkowe, dlatego zalecana jest osobom cierpiącym na zgagę i nadkwaśność. Zachęcamy do zapoznania się z wyjątkowym smakiem i właściwościami prawdziwej japońskiej Bancha w Sushi Zushi.


Za przygotowanie opracowania wartości odżywczych naszych dań dziękujemy Poradni Dietetycznej 'hälsa'.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz