24.06.2010

Sos Sojowy w SushiZushi.

W SushiZushi przykładamy ogrommną uwagę do jakości używanych składników, dlategoteż kiedy wybieraliśmy dla Państwa sos sojowy, zdecydowaliśmy się na najwyższą jakość -- Kikkoman. Kilka ciekawostek na temat zalet sosu sojowego:

Sos sojowy to niezastąpiony dodatek do każdego sushi. Składnikiem tradycyjnego sosu sojowego jest ziarno soi, prażony ryż lub pszenica, woda i sól. Powstaje on w procesie fermentacji, przez co zawarte w nim składniki odżywcze są łatwiej przyswajalne przez organizm. Sos sojowy zawiera spore ilości potasu, który obniża ciśnienie krwi oraz żelaza odpowiedzialnego za prawidłowe utlenienie organizmu. Jest również skarbnicą składników o działaniu przeciwutleniającym - tzw polifenoli. Udowodniono że polifenole znajdujące się w sfermentowanym ziarnie soi są znacznie skuteczniejsze w zwalczaniu efektów działania wolnych rodników (takich jak uszkodzenia komórek i starzenie się organizmu) od polifenoli zawartych w innych produktach.
Musimy mieć na uwadze że w sosie sojowym znajduje się również duża ilość sodu, dlatego też osoby z nadciśnieniem powinny spożywać go z umiarem.

Zapraszamy do SushiZushi!

Za przygotowanie opracowania wartości odżywczych naszych dań dziękujemy Poradni Dietetycznej 'hälsa'.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz