01.06.2010

Dietetyk na lunchu w SushiZushi.

W ramach projektu „codzienne menu dietetyka”,

lunch dietetyka Poradni Dietetycznej „hälsa” w SushiZushi.

Podczas lunchu w SushiZushi dietetyk Poradni Dietetycznej „hälsa” z karty wybrał Sashimi Salad. Sałatka ta składa się z trzech rodzajów ryby, mnóstwa warzyw, a wszystko
to posypane sezamem oraz polane pikantnym sosem czodzan.
Sałatka jest bogata w warzywa takie jak: ogórek, marchew, rzodkiewka, będące źródłem błonnika pokarmowego, który to pęcznieje w żołądku dając uczucie sytości.

Kolejnym składnikiem dania były kawałki aż trzech rodzajów ryb, bogatych w kwasy omega
3 oraz witaminę D.

Biorąc pod uwagę tegoroczna aurę, wybór właśnie tej sałatki jest w pełni uzasadniony.
Danie jest bogate w witaminę D, a warto pamiętać że 75% witaminy D powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych, tych natomiast jak na razie jest wciąż zbyt mało.

Zwiększając ilość w diecie tłustych ryb, w których witamina D występuje, uzupełniamy
jej niedobory, na które jesteśmy narażeni z wytęsknieniem oczekując tegorocznego słońca. Negatywnym skutkiem niedoborów witaminy D może być zwiększona podatność na infekcje
oraz problemy skórne czy zmniejszona przyswajalność wapnia z diety.
Jedzmy ryby i nie dajmy się tegorocznej aurze!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz