
Owoce lychee to jeden z najbardziej niskokalorycznych deserów w menu Sushi Zushi. Lychee zwane potocznie „chińskimi śliwkami” mają łagodny, słodko-kwaśny smak i zachwycający, różany zapach. Porcja owoców lychee dostarczy nam dużej ilości witaminy C, która ma ogromne znaczenie dla zdrowia naszego organizmu. Oprócz tego, że wpływa korzystnie na układ immunologiczny i podnosi odporność organizmu na choroby, jest ona niezbędna do tworzenia kolagenu (głównego białka tkanki łącznej) znajdującego się między innymi w kościach, ścięgnach, rogówce oka i skórze. Dostarczanie z dietą odpowiedniej dawki witaminy C sprawia że produkcja kolagenu jest na odpowiednim poziomie, co przyśpiesza gojenie się ran, przeciwdziała powstawaniu sińców, krwawieniu dziąseł oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.
W SushiZushi podajemy Lychee w sałatce owocowej, która stanowi bardzo ożeźwiającą wersję tradycyjnego deseru. Polecamy!
Za przygotowanie opracowania wartości odżywczych naszych dań dziękujemy Poradni Dietetycznej 'hälsa'.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz