12.05.2010

Edamame dla wielbicieli soi.


Następnym razem będąc w Sushi_Zushi spróbuj koniecznie Edamame -- blanszowanych strączków soi. Z dumą serwowane w naszej restauracji, Edamame są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, co oznacza, iż zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy we właściwych proporcjach. Do tego wyśmienicie smakują i są niskokaloryczne. Idealne rozwiązanie dla wegetarian poszukujących białka nie-zwierzęcego, lub dla wszystkich tych, którzy dbają o zdrową dietę.

Wartym podkreślenia jest fakt, iż nasiona soi są również bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i lecytyny. Kwas linolowy, składnik nienasyconych kwasów tłuszczowych, w połączeniu z lecytyną zapobiega odkładaniu się cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych. Ziarna soi są również bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: wapń, żelazo, fosfor.

Za przygotowanie opracowania wartości odżywczych naszych dań dziękujemy Poradni Dietetycznej 'hälsa'.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz