07.04.2010

Zielona herbata_moc antyoksydantów w 7 rodzajach.


Zielona herbata powstaje z tej samej rośliny co herbata czarna, lecz różni się od niej sposobem produkcji. Zielona herbata nie jest poddawana procesowi fermentacji, dzięki czemu zachowuje wiele cennych właściwości. Z tego powodu jest znacznie zdrowsza od herbaty czarnej. Zawiera ona witaminy A, B2 i C oraz wiele mikroelementów. Drogocenne właściwości lecznicze zielony napój zawdzięcza głównie obecności dużej ilości silnych antyoksydantów (katechin). Dowiedziono, że napar z zielonej herbaty posiada działanie przeciwnowotworowe (usuwa z organizmu wolne rodniki), przeciwbakteryjne, przeciwmiażdżycowe (przeciwdziała utlenianiu cholesterolu LDL, obniża jego poziom), przeciwwrzodowe oraz opóźniające starzenie się organizmu. Ponad to, dzięki zawartości alkaloidów purynowych (kofeiny, teofiliny), napój ten korzystnie wpływa na zdolność koncentracji oraz działa pobudzająco. 
Zawiera również jony fluorkowe wzmacniające zęby.
Zielonej herbaty nie wolno zalewać wrzątkiem (woda po zagotowaniu powinna stygnąć w czajniku ok. 3 minut). Herbatę zaparzamy ok. 3-8 minut. Te same liście herbaty możemy zaparzać 2, a nawet 3 razy, co sprawi że napar będzie łagodniejszy i smaczniejszy.

W sushi_zushi czeka na Was 7 wysokiej jakości rodzajów zielonej herbaty.


Za przygotowanie opracowania wartości odżywczych naszych dań dziękujemy Poradni Dietetycznej 'hälsa'.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz